Nyheter & Evenemang

IRH Logevall 2019 05 15

15 maj: Seminarium om internationella relationers historia

The writing of international history has a long and distinguished history but is at a crossroads today. Pulitzer Prize winning historian Fredrik Logevall , Laurence D. Belfer Professor of International Affairs and Professor of History at Harvard University, discusses its current status and future challenges.

IRH Windler 2019 04 10

10 april: Seminarium om nya perspektiv på diplomatiska aktörer

In recent years, the history of diplomacy and foreign relations has undergone radical conceptual and methodological changes and is once again occupying an important place in the field of early modern history. Professor Christian Windler will discuss some aspects of the history of early modern diplomacy and foreign relations.

IRH Deighton 2019 03 28

28 mars: Öppen föreläsning om Brexit

The Network for the History of International Relations (IRH) welcomes you to a timely lecture with Anne Deighton, Professor emeritus of European International Politics at the University of Oxford, on the current state of EU-UK relations from a historical perspective.

Click here to listen to the interview with Professor Deighton broadcasted by Swedish Radio's main channel P1 on 31 March 2019.

IRH Deighton 2019 03 27

27 mars: Seminarium om Europeiska integrationens och EU:s historia

Anne Deighton, professor emeritus i European International Politics at the University of Oxford, discusses recent developments and current challenges in the field of European integration history.

IRH Romefors 190220

20 februari: Seminarium om utrikesförvaltningens arkiv

Förste arkivarie Örjan Romefors diskuterar och ger exempel på hur Sveriges roll i världen speglas i utrikesförvaltningens omfattande arkiv.

IRH Aunesluoma

23 januari: Seminarium om motstridande berättelser om kalla krigets slut i Ryssland och i Väst

The Finnish historian Juhana Aunesluoma discusses the efforts of the OSCE to establish a dialogue on historical disputes between Russia and the West, and to mediate their ongoing memory political conflicts related to the end of the Cold War.

BIK

Österrikiska vetenskapsrådet beviljar projektmedel

Österrikiska Vetenskapsrådet FWF beviljar närmare 4 miljoner kronor till projekt om de neutrala staternas roll i Sovjetunionens utrikespolitik under kalla kriget.

IRH Berner 2018 12 05

5 december: Seminarium om Kina under Kulturrevolutionen

Seminariet för IR historia välkomnar Örjan Berner, författare och diplomat. Berner tjänstgjorde i Peking 1967-1971, vilket gav honom en unik observationsroll som en av få västerlänningar i Kina under kulturrevolutionen.

IRH Kramer 2018 11 14

14 november: Seminarium om relationerna mellan Väst och Ryssland sedan Kalla krigets slut

Mark Kramer, professor och föreståndare för programmet för Kalla krigsstudier vid Harvards universitet, diskuterar hur relationerna mellan Väst och Ryssland utvecklats sedan 1980-talet.

IRH Ruggenthaler 2018 10 24

24 oktober: Seminarium om Pragvåren 1968

Den österrikiska historikern Peter Ruggenthaler diskuterar de sovjetiska makthavarnas agerande under den så kallade Pragvåren 1968.

Hirdman 2018 10 17

17 oktober: Seminarium om svensk-ryska relationer med Sven Hirdman

Sveriges tidigare ambassadör i Moskva Sven Hirdman belyser de svensk-ryska relationerna under Kalla kriget och idag utifrån sin unika erfarenhet från fem årtionden i diplomatisk tjänst.

Seminarium Petersson 2018 10

3 oktober: Seminarium om studiet av svensk utrikes- och säkerhetspolitisk historia

Magnus Petersson, professor i modern historia vid Institutt for forsvarsstudier i Oslo, diskuterar situationen och framtidsutsikterna för utrikes- och säkerhetspolitisk historia inom historievetenskapen i Sverige.

Seminarium Müller 2018 09

19 september: Seminarium med historikern Leos Müller

Leos Müller, professor i historia, presenterar sin kommande bok "Neutrality in World History" (Routledge, 2018) på seminariet för IR historia.

IRH seminariet ht18

Seminarieprogrammet för höstterminen 2018 är nu spikat

Under höstterminen 2018 bjuder IRH till fem seminarier.

Nätverk3

Nätverket för de internationella relationernas historia inleder sin verksamhet

Forskare från olika humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen formar nytt Nätverk

Program och kurser